Hvis du har lovet å holde tale, slår tvilen fort inn. Hvorfor bega du deg ut på dette?

Du kunne vært en bekymringsløs gjest i bryllupet, konfirmasjonen, firmafesten eller bursdagen. Men i stedet for å småprate om hvor hyggelig det er å samles av og til, er du dømt til å finne et stille sted for å pugge manus og kaldsvette.

Det å snakke foran et publikum er noe av det vi mennesker frykter mest. Det er ikke rart om du vegrer deg.

Hvis du imidlertid krydrer talen din med humor, senker det alles skuldre, inkludert dine egne. I det øyeblikket i talen din der du får din første frivillige eller ufrivillige latter, skifter dynamikken. Nervøsiteten din dempes betraktelig. Du føler at det ikke er så farlig.

Det er greit at du ikke er Dagfinn Lyngbø. Men du er heller ikke Hans eller Hennes Kongelige Høyhet. Det er vanskelig å holde en blodseriøs tale mens trøtte unger griner og brisne voksne kakler.

Humor er en effektiv måte å lette på stemningen, redusere stresset og gripe publikums oppmerksomhet.

Du kan bli hekta på latter

Før et standup-show blir jeg ofte så nervøs at jeg begynner å tvile på hele greien. Hvorfor gidder jeg egentlig dette? Og når det går dårlig, havner jeg lett i kjelleren. Det er flaut å prøve å være morsom uten å være det.

Men når det går bra, er det fantastisk. Det er disse opp- og nedturene jeg elsker og hater med humor.

Humor er så fascinerende, flyktig og utfordrende, at jeg ikke klarer å stoppe. Det gir en unik følelse å si noe på en scene og høre en eksplosjon av latter fra publikum. Det er magisk. Det er avhengighetsskapende.

Kan du lære deg å være morsom?

Mange mener det er umulig å lære fra seg humor. Andre mener det ikke fins noe system. Når du ser på de beste komikerne, er det innlysende at du kan være morsom uten å følge noen regelbok.

«Det fins tusenvis av typer av vitser. Jeg tror bare ikke det fins én forklaring.»
– Louis CK, amerikansk standupkomiker
Foto: Peabody Awards / CC BY

Jeg mener likevel at enkelte triks kan fungere som startkabler når du skal være morsom foran et publikum. Når vi blir bedre, trenger vi kanskje ikke startkabler lengre. Da fungerer tennpluggen. Men før den tid kan noen enkle råd være nyttige.

Framfør, ikke forklar

Det er lurt å inkludere en eller flere historier i en tale. Men pass på.

Av og til opplever jeg morsomme ting. Når jeg senere forteller noen om det morsomme som skjedde, så ler de ikke.

«Sørg for at du gir en framføring, ikke en forklaring.»

Judy Carter

Jeg ender opp med å si «Dere skulle vært der. Da hadde dere skjønt hvor morsomt det var.» Men folk blir ikke begeistret av en morsom situasjon som de «skulle» vært vitne til.

Måten du forteller på vil i stor grad avgjøre om en anekdote blir møtt med stillhet eller latter.

Mange har lett for å fortelle på denne måten:

– Så sa trikkekonduktøren at han var rasende.

Men du kan gjøre historien mer levende og festlig ved å gå inn i rollen til de ulike karakterene i historien.

– Så sa trikkekonduktøren: «Jeg er rasende!»

Du trenger ikke ha et stort skuespillertalent. Det er uansett stor forskjell på å framføre en replikk og å referere til den.

Vær spesifikk

Når du skal være morsom lønner det seg å være ultraspesifikk.

Ed Sullivan Theatre
«Spesifikke ord hjelper til med å male et detaljert bilde i publikummerne sine hoder (…) Dette gjør sluttpoenget morsommere.» – Joe Toplyn
Foto: David Mark from Pixabay

Se for deg at du i talen din vil si noe om å sjekke opp damer på byen. En generell måte å innlede den delen av talen på kan være:

– Det er flere i rommet som har erfaring med sjekking.

Den mer konkrete, og mer morsomme, måten er:

– Flere her har erfaring med sjekking – for eksempel deg, Petter.

Slike spesifikke eksempler er særlig nyttige når du skal beskrive en følelse eller noe annet som kan være vanskelig for tilhørerne å forestille seg.

For eksempel: Ikke bare si at du var trist. Si at du var så trist at du spiste en halv kilo sjokolade mens du hørte på Bjørn Eidsvåg.

Bruk sammenligninger

Gode sammenligninger er effektive når du vil få folk til å le. Da komikeren Louis CK ville få fram at Gud har negative egenskaper, sa han «Gud er som en kjip kjæreste».

«Bruk av metaforer gjør en seriøs situasjon komisk.»

Steve Kaplan

Sammenligninger kan brukes til å legge et humoristisk filter på det du vil si.

Se for deg at du i talen din vil fortelle om hvor veslevoksen den ti år gamle niesen din er. Da kan du prøve å sammenligne henne med en voksen. Oppfører hun seg som en sladrende husmor, travel forretningskvinne eller bitter bestemor? Det gir i så fall grobunn for humor.

Slipp følelsene løs

Amerikanere er ekstremt glade i hunder. En undersøkelse jeg så konkluderte med at mange amerikanere verdsetter livet til hunder høyere enn livet til turister. Jeg syns det er forkastelig. Da jeg bodde i USA for en tid tilbake, ville jeg gjøre narr av det.

«Når du leter etter komikk, må du være dypt ærlig.» – Robin Williams
Foto: Milosz Reterski, Navy NewsStand, Link

Så jeg gikk på standup-scener i San Francisco og sa ting som jeg tenkte var kule, smarte og sarkastiske. What’s up with you Americans? Have you heard about human rights? Jeg fikk dårlig respons.

En kveld jeg opptrådte på et lite, uformelt show, prøvde jeg meg på denne mislykkede vitsen for tiende gang. Jeg hadde etter hvert blitt lei av hele greien og bestemte meg for å si det jeg følte. You guys are monsters. Seriously. It really upsets me. Jeg fikk en stor latter.

Det var ikke nødvendigvis ordene som var morsomme, men måten jeg sa det på. Endelig turte jeg å vise hva jeg følte. Da gikk det opp for dem hva jeg mente.

Ærlige følelser er et kraftig virkemiddel i mange sammenhenger. Humor er ingen unntak.

Dersom du klarer og tør å være fullstendig ærlig om hva du føler, kan det være en snarvei til latter.

Si det du syns er morsomt

Når du bevisst skal prøve å være morsom foran publikum, har du forbløffende lett for å oppføre deg som en annen enn deg selv. Komikere (og skribenter) strever i mange år, tiår eller hele livet med et relatert problem: å «finne stemmen sin».

Det er viktig at du sier det du syns er morsomt. Ikke si det du tror andre vil le av.

En gang marsjerte jeg inn på standup-scenen som en gardist. Jeg syntes ikke selv det var morsomt, men jeg tenkte at det var noe som andre ville le av. Men det gjorde de ikke. Det er en av de verste åpningene jeg har hatt på et standup-sett.

«Jeg prøver bare å tenke på hva jeg ville likt, hva jeg personlig ville syntes var morsomt.» – Conan O’Brien
(Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0, Link)

Noter ned når du får folk til å le på fest, i familiebesøk, på bussen eller andre steder. Dette er en pekepinn om hva «stemmen» din er, hva som er den unike måten din å være morsom på.

Og kanskje kan en av tingene du skriver ned brukes i talen din.

Argumentere for idiotiske ting

Dumme unnskyldninger er morsomme.

Da jeg gikk på videregående og skulle ha prøve i geografi, hadde en i klassen fått tak i svarene på forhånd. Prøven begynte, og han fisket opp lappen med svarene fra sekken og begynte å skrive av. Læreren oppdaget det og tok ham med ut på gangen.

Det var imidlertid lytt mellom gang og klasserom, så vi kunne høre forklaringen juksemakeren ga til læreren. Han hevdet at han hadde trodd det var «åpen bok»-prøve. Hele klassen brølte av latter. Selv mange år senere flirer jeg når jeg tenker på det.

«Jo mer du strever for å bli enig, jo mer skaper du en fascinerende konflikt som folk har lyst å se.»

Jared Logan

En forsvarstale som ikke holder vann er nemlig uhyre komisk å høre på.

Tenk over om talen din inneholder en beskrivelse av noe absurd, idiotisk eller ufornuftig som noen har sagt eller gjort.

For eksempel, se for deg at du i talen din vil fortelle om den gangen kollegaen din kom på jobb på Kristi Himmelfartsdag. Ditt første instinkt er kanskje å si hvor dumt det var å dukke opp på kontoret på en fridag. Men prøv heller å rettferdiggjøre det.

Tenk at du er den dumsnille moren eller dyktige forsvarsadvokaten. Hva ville du sagt? Forsøk å argumentere. Kollegaen din gjorde det muligens for å unngå forstyrrelser. Eller kanskje han har så mye penger at han foretrekker å jobbe gratis.

Jo mer krevende det er å forsvare noe, og jo hardere du prøver, jo mer potensial for humor.

Kommenter øyeblikket

Sier du noe som skulle være morsomt, og ingen ler, så har du likevel sjanse til å få latter.

Det skjer stadig vekk at jeg står på scenen med en ny vits som ikke funker. Da bygger det seg opp en nervøs spenning. Av og til klarer jeg å utnytte spenningen ved å raskt og ærlig si hva som nettopp skjedde, for eksempel: «Jeg syntes det var morsomt.» Da får jeg ofte latter, fordi spenningen løser seg opp.

Kommenter også andre ting som skjer.

Hvis noen mister en tallerken i gulvet, ikke ignorer det. Adresser det med en gang. Du trenger ikke si noe morsomt. Ofte er det morsomt nok i seg selv at det skjedde, at du ble avbrutt og at du sa din ærlige mening om det.

Husk: Publikum er på ditt lag

De færreste har lyst til at talen din skal være dårlig. Da er de i så fall selvpinere. Hvis du gir folk muligheten til å ha det gøy, griper de den.

«[Publikum] vil jo gjerne le, og de er redde for at noe skal gå galt med deg.» – Åsleik Engmark
Foto: Truls Nordberg.

Det er likevel skummelt.

Jeg syns egentlig det er kult å få adrenalinkick av noe som er fysisk ufarlig. Når du har lyst på spenning, slipper du å hoppe i strikk. I stedet kan du plinge på et glass med en skje i en konfirmasjon.

Tipsene over øker sjansen for at du lykkes i å holde en morsom tale som engasjerer.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

0 Comments
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer