Ett og annet om et og ett

Av tirsdag, 7. oktober, 2008 Permalink

Vi har en liten grammatisk diskusjon gående her i kveld og håper kanskje dere kan hjelpe oss med et svar. Vi lurer rett og slett på hva som er regelen for når man bruker ett og når man bruker et.

Med hilsen
B.O.

Kjære B.O.

Regelen for når man bruker ett, og når man bruker et er ikke så komplisert: ett er tallord, og et er artikkelDen samme forskjellen har man mellom én (tallord) og en (artikkel)..

Den innholdsmessige forskjellen mellom ett og et svarer til en sterkere, henholdsvis en svakere, vekt på det tallmessige; når man ønsker å understreke at man står overfor én ting, ett eksemplar av noe, bruker man ett i skrift (og sterkt trykk i tale). Når fremhevingen av det tallmessige er svakere, bruker man et i skrift (og svakt trykk i tale).

Tallordet (ett) legger vekt på motsetningen til de andre tallordene (ett skap, ikke flere), mens artikkelen (et) understreker motsetningen mellom et eksemplar av det man snakker om, og et eksemplar av noe annet som det kunne være tale om (et skap, ikke en hylle).

I de følgende uttrykkene skal det alltid være tallord (ett):

 • han sier ett og mener noe annet
 • alt i ett
 • i ett kjør
 • ett er sikkert
 • ett og alt

for Riksmålsforbundet
Elin Frysjøenden

Den samme forskjellen har man mellom én (tallord) og en (artikkel).

Et og annet eller ett og annet?

Et og annet eller ett og annet? Egne undersøkelser tyder på at det første alternativet er korrekt. Men så ser jeg at Tor Guttu har benyttet alternativ to.

Jeg resonnerer blant annet som følger: Skal det være ett og annet, bør det også være én og annen (e med akutt-tegn), men det er vel ikke tilfellet? Kommentarer?

Vennlig hilsen S.S.

Kjære S.S.

Det er et overgangstilfelle du har grepet fatt i. Man kan, som du gjør, henvise til en og annen og si at i de fleste tilfellene svarer ett til én, ergo et og annet.

Men man kan også sammenligne med det parallelle uttrykket i ett og alt og si at ergo …

Vanskelighetene oppstår vel fordi vi bruker både grammatikken (artikkel eller tallord) og ordets trykk i setningen (trykksterkt eller trykksvakt) som rettesnor.

Det vanligste er nok å skrive uttrykket med enkelt T: et og annet. I 2. utgave av «Norsk Ordbok med 1000 illustrasjoner» har jeg vært så salomonisk at jeg har skrevet Et(t) og annet.

Vennlig hilsen Tor Guttu

Riksmålsforbundet

Riksmålsforbundet

Riksmålsforbundet var for en stund siden så generøse å gi Skriftlig tillatelse til å gjengi deres spørrespalte. Da forbundet en stund senere fikk nye nettsider, der de selv kunne publisere spalten på en brukervennlig og oversiktlig måte, sluttet vi å publisere flere spørsmål og svar, men lot eksisterende innlegg være tilgjengelige.
Riksmålsforbundet

Latest posts by Riksmålsforbundet (see all)

 • Meg :)

  Takk for hjelp!

 • marenhedne

  Hei! Jeg sitter fast med et uttrykk. Vil det være riktig å bruke «med ett strømmet en varme gjennom henne», eller «med et strømmet en varme gjennom henne»? Magefølelsen sier «ett», men samtidig er det jo ikke bruk av tallord?

  På forhånd takk!

  • Hei. Du kan jo snu på det: Du sier det ikke er et tallord, men er det en artikkel? I så fall måtte «strømmet» være et substantiv, og det er det ikke. Jeg vet ikke nok om hvor uttrykket «med ett» kommer fra, men jeg vil tro det er beslektet med «i ett og samme øyeblikk». Det er i hvert fall én måte å huske det på. 🙂

   • marenhedne

    Da stemmet altså magefølelsen. Takk for svar! 🙂

Skriv for resultater

Du har alltid et mål når du skriver – om du skriver festtaler, pristilbud eller jobbsøknader. La oss hjelpe deg å nå målet. Fyll inn navn og epostadresse under, så sender vi deg i blant gode, anvendelige råd for hvordan du oppnår bedre resultater med det du skriver.

Takk skal du ha. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med deg.

Powered byRapidology