Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
Boken om Salt | Skriftlig.no Boken om Salt | Skriftlig.no

Boken om Salt

Av tirsdag, 6. februar, 2007 Permalink

Utrolig godt skrevet om mat og følelsen av ikke å høre hjemme.

Paris, 1930-årene. Når det legendariske kunstnerparet Gertrude Stein og Alice B. Toklas avholder sine berømte teselskaper, er det eksil-vietnameseren Bình som serverer.

Men først og fremst er Bình en iakttaker som utforsker det eksentriske livet i Paris’ litterære salonger og i byens mørke bakgater og kafeer, der menn med hans forbudte legning møtes. Han tar også leseren med til sin barndoms Saigon, til årene som byssegutt og inn på kjøkkenet det han tryller frem vidunderlige retter. Dette er forfatterens debutroman.

Boken om Salt
Monique Truong

Kjøp den hos Bokkilden.no

Men hvem var samboerne Gertrude Stein og Alice B. Toklas? For å bli kjent med dem, ta en kikk på Alice B. Toklas Kokebok og samlingen Dikt og tekster av Gertrude Stein.

Alice B. Toklas Kokebok inneholder noen av Toklas’ beste oppskrifter, tanker og anekdoter. Toklas’ forhold til mat, er den samme som kunstnerne hun serverte – blant annet Hemingway, Appolinaire, Picasso, Matisse, Braque – hadde til sin kunst.

Både ved å være midtpunkt i det kreative miljøet i Paris i første halvpart av 1900-tallet, og gjennom sine egne dikt og tekster – ikke minst The Autobiography of Alice B. Toklas – spilte Gertrude Stein rollen som jordmor og gudmor for moderne kunst og litteratur.

Christian K. Nordtømme
Latest posts by Christian K. Nordtømme (see all)